20 Oct 2019

Een Yoga mat Kopen

Een yogamat kopen. Welke heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende soorten yoga matten en ook een groot aantal yoga stijlen. Dus welke yoga mat past nu het beste bij mijn yoga stijl? Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende yoga stijlen en welke yoga artikelen daar het beste bij passen.

Yoga matten zijn er in alle maten en soorten. Welke yoga mat je precies nodig hebt hangt dus af van de yoga stijl die je beoefent. Bijvoorbeeld, als je Bikram yoga beoefent heb je een yoga mat nodig die niet gaat glijden als het vochtig is. Een standaard sticky mat van pvc voldoet dus niet. En soms wil je meer ondersteuning voor je ledematen en kies je voor een dikkere yoga mat.

Overzicht van de beste yogamatten voor elke yogastijl

Klik op de links in de tabel om een artikel te bekijken.

 

 1-3 mm

Travel Yoga Mat – dun & licht

Manduka eKO Superlite

Manduka eKO Lite

Yogamad Travel Mat

Yoga Stijl

– Alle yoga stijlen

Bikram, Astangha

Hatha, Iyengar

 

4-5 mm

Standaard Yoga Matten

Sticky Mat

Yin Yang Studio

ECO Katoen Yoga Mat

Manduka eKO Mat

Yoga Stijl

Hatha, Iyengar, beginners

Alle Yoga stijlen

Bikram, Ashtanga

Hatha, Iyengar, Ashtanga

 

6 mm

Meer Ondersteuning – extra dik

Manduka Black Mat Pro

Yin Yang Earth

Yin Yang Deluxe

Yoga Stijl

Alle Yoga stijlen

Alle Yoga stijlen

Hatha, Iyengar

1 cm

Pilates

Fitness Core Mat

Pilates

Pilates

1.5 cm

Pilates – extra dik

Fitness Pilates Core Mat 1.5

Pilates

Pilates

■ PVC  ■ Rubber  ■ TPE  ■ PER  ■ Katoen  ■ NBR

Yoga Stijlen

Samengevat zijn er 4 hoofd yoga stijlen:

(Klik op de yoga stijlen om je bijbehorende yoga artikelen te bekijken)

Daarnast zijn er nog een aantal yoga stijlen zoals Viniyoga, Kundalini, Sivananda en Ananda yoga. De meeste zijn gebasseerd op de klassieke Hatha yoga stijl. Zie meer yoga stijlen op wikipedia

Materiaal Yoga Matten

Yoga matten worden van verschillende materialen gemaakt. Hieronder een kleine lijst met korte toelichting:

 • PVC
  Veelvuldig gebruikte plastic soort, vooral in de goedkope yoga matten zoals sticky yoga matten. Tegenwoordig zijn de meeste yoga matten vrij van AZO kleurstoffen en Phthalate (dop) oplosmiddelen. Daarnaast zijn de meeste matten getest door het Oeko Tex Institute en voorzien van een certificaat. Al onze pvc yoga matten zijn gecertificeerd. PVC yoga matten zijn geschikt voor de meeste yoga stijlen. Voor Ashtanga en bikram yoga kan het noodzakelijk zijn om een handdoek te gebruiken ivm de afname van de stroefheid naarmate de mat vochtig word. Vooral bij de goedkopere yoga matten is dit een probleem. Merk matten, zoals Manduka, zijn wel geschikt voor bikram en astangha. De keuze voor een extra handdoek is natuurlijk geheel persoonlijk.
 • Natuurrubber
  Dit is het meest milieuvriendelijke materiaal dat gebruikt wordt in yoga matten. Zeer geschikt voor astangha en bikram yoga waar een stroeve mat gewenst is. Rubber wordt gemaakt van latex en kan milieubewust geproduceerd worden. Echter, in sommige productie processen worden chemische schuimmiddelen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Vraag hierna tijdens de aankoop. Onze Manduka matten zijn vrij van schadelijke schuimmiddelen. Mensen met een latex allergie worden afgeraden om rubber te gebruiken.
 • TPE
  Dit is een recent ontwikkeld plastic soort genaamdThermoplasticElastomer. Wordt geprofileerd als een meer ecologische keuze in vergelijk met PVC omdat het potentieel gerecycled kan worden. Daarnaast kost het minder energie om TPE te maken dan PVC. TPE is zachter en stroever dan pvc. De levensduur is echter korter en TPE slijt eerder ten opzichte van pvc.
 • PER
  polymer environmental resin is net als TPE een alternatief voor PVC en wordt steeds meer gebruikt in yoga matten. Net als TPE kan PER ook gerecycled worden.
 • Katoen
  Katoen is alom bekend en een natuurproduct. Katoen heeft als voordeel dat de stroefheid niet afneemt naarmate het vochtig wordt. Daarom zie je katoenen yoga matten vooral gebruikt worden bij bikram yoga. Een katoenen yoga mat kan niet gebruikt worden op een gladde ondergrond zoals laminaat. Wij raden aan om de katoenen mat bovenop een standaard sticky yoga mat te gebruiken. Deze yoga matten kunnen van zowel ecologish als niet-ecologisch katoen gemaakt zijn.
GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Een Yoga mat Kopen, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Be Sociable, Share!